Deşi este obligatoriu de la 1 ianuarie, certificatul termic poate rămâne la mica învoială dintre chiriaş şi proprietar sau dintre cumpărător şi vânzător. Evaluarea energetică a unui apartament poate dura două zile, iar certificatul e valabil 10 ani .
Obligatoriu, dar mai bine faci cum vrei. Şi decât să plăteşti câteva sute de euro, mai bine îi pui bine în buzunar. Nici nu s-a decretat bine obligativitatea certificatului termic, că minţile luminate au şi găsit o modalitate de a ocoli această „obligativitate”.
Deşi pentru orice tranzactie imobiliară care se face începand cu prima zi a anului 2011 ar trebui să fie prezentat certificatul energetic, se pare că există posibilitatea ca prezentarea acestuia să nu fie obligatorie dacă vânzătorul şi cumpărătorul sau chiriaşul şi proprietarul declară în faţa notarului că ştiu de prevederile acestei legi, care impune obligativitatea, dar, în speţă, nici cumpărătorul şi, respectiv, nici chiriaşul nu sunt interesaţi de informaţiile din certificat.
Risc, dar rămân cu bani
“Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădiriih, se arată în Hotărârea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
Costurile sunt, în medie, între 3 şi 5 euro pe metrul pătrat, fără TVA, spun auditorii energetici, iar banii trebuie să fie plătiţi de către cel care vinde sau închiriază. Aşadar, dacă eşti cumpărător sau chiriaş ai scăpat, cel puţin teoretic, de o grijă!
Certificatul obligatoriu, este, aşadar, opţional dacă cele două părţi din tranzacţie decid că nu au nevoie de el. Practic, prin certificatul energetic ne putem da seama dacă achiziţionăm o locuinţă de tip A sau B (caz în care vom avea cheltuieli mai mici cu ea în timp), sau dacă ne cumpărăm una de la D la E sau poate chiar G (la care vom avea costuri de întreţinere mai mari).
De exemplu, o locuinţă certificată A este termoizolată, are sistem termoizolant, care o acoperă total, are termopane şi are o tocărie specială. La polul opus, o locuinţă de tip G are pierderi de căldură extrem de importante şi, cel mai probabil, este construită din plăci de beton, care au un transfer termic precar. De asemenea, se ţine cont la clasificare şi de anvelopa clădirii, compartimentarea interioară, inclusiv etanşeitatea la aer, instalaţiile de încălzire şi de alimentare cu apă caldă de consum, inclusiv caracteristicile în ceea ce priveşte izolarea acestora, instalaţia de climatizare, ventilaţia, instalaţia de iluminat integrată a clădirii, în principal sectorul nerezidenţial, poziţia şi orientarea clădirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori, sistemele solare pasive şi de protecţie solară, ventilaţia naturală, condiţiile de climat interior.
Ce scrie în certificat
Certificatul informează cumpărătorul sau chiriaşul despre performanţele energetice ale apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie. În certificatul energetic se trec şi informaţii privind costurile cu întreţinerea locuinţei, consumul de căldură pentru încălzire, apă caldă sau iluminat.
O locuinţă de clasa A consumă 170 de kilowaţi pe metrul pătrat, în timp ce o locuinţă de clasa G circa 5.000 de kw pe metrul pătrat, iar raportul este de 1 la 30.
Pe o scară a eficienţei energetice de la A la G, majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică undeva la C şi D, adică noi consumăm cam de două ori mai multă energie decât ar fi normal.
O evaluare energetică a unui apartament ar dura cel mult doua zile. Documentul este valabil zece ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.