Agenția ta imobiliară din Constanța

Se inaspreste creditarea

Publicat la : 31 Ianuarie 2012 ora 00:00:00
AVANS MAI MARE Începând din 31.01.2012 creditarea se face după noul regulament al Băncii Naţionale a României (BNR), unul mai restrictiv, care caută, printre altele, să limiteze accesul la creditele în valută al românilor care-şi primesc salariile în lei. Astfel, „persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar şi au venituri în lei vor trebui să achite un avans minim de 15% din valoarea locuinţelor cumpărate, la creditele în euro, şi de cel puţin 40%, la cele în dolari, franci elveţieni sau yeni”, spun cei de la BNR. Regulamentul a fost publicat în Monitorul Oficial acum 90 de zile, băncile având la dispoziţie acest răgaz pentru a-şi reconstrui oferta de credite. Desigur, cum era de aşteptat, multe bănci s-au folosit de cele trei luni pentru a da credite după vechile reguli, ceva mai permisive. În continuare, termenul de implementare a noului regulament ar putea fi diferit, de la o bancă la alta, în funcţie de data la care bancherii vor trimite spre aprobare la BNR normele proprii de creditare.

 

PRIMA CASĂ SCAPĂ Şi cei care au venituri în valută vor plăti un avans mai mare, dacă vor să contracteze un credit imobiliar sau ipotecar, de 20% din valoarea locuinţei dorite. Pe de altă parte, noul regulament prevede că perioada maximă de acordare a unui credit de consum scade de la 10 - 15 la 5 ani, în vreme ce avansul creşte la 133%. Noile condiţii nu se aplică la refinanţarea împrumuturilor contractate anterior, precizează cei de la banca centrală. În plus, băncile comerciale vor fi obligate să ia în calcul şi riscurile unui scenariu negativ, la evaluarea gradului maxim de îndatorare, care să includă o posibilă creştere a cursului de schimb, cu 35,5 - 40,9%, în funcţie de valută, o potenţială majorarea cu 0,6 puncte a dobânzii şi o eventuală reducere cu 6% a veniturilor beneficiarului. Important de reţinut este că programul guvernamental Prima Casă nu intră sub incidenţa noului regulament, avansul maxim continuând să fie tot de 5%.

TOT MAI MULTE CREDITE NEPERFORMANTE Noul regulament intră în vigoare pe fondul unei creşteri semnificative a ratei creditelor neperformante. Potrivit datelor BNR, la finele trimestrului trei din 2011, rata împrumuturilor „stricate” era de 14,18%, în creştere de la 11,67%, la 30 septembrie 2010. „Creditele restante şi îndoielnice reprezentau 2,45% din totalul portofoliului de credite. Ca active, creditele neperformante au o pondere de 1,64%”, completează cei la banca centrală. La 31 decembrie 2011, restanţele populaţiei şi firmelor au ajuns la 9,296 miliarde lei, în scădere cu 2,23% faţă de luna precedentă.