Agenția ta imobiliară din Constanța

Zona peninsulară Constanţa, preţuri rezidenţiale din ruină şi mizerie

Publicat la : 24 Martie 2012 ora 00:00:00

Piaţa imobiliară din întreaga ţară, şi cea din Constanţa implicit, trece printr-o inepuizabilă criză, ce a subjugat, în ultimii patru ani, tot ce înseamnă tranzacţie. Cu toate acestea, anumite zone încearcă să-şi păstreze statutul de primadone, mai mult de dragul timpurilor de mult apuse. Acesta este şi exemplul zonei Peninsulare, cartierul istoric al Constanţei. Deşi zona arată deplorabil, proprietarii ţin ştacheta ridicată la preţuri în speranţa că zona bate ruina şi mizeria. De asemenea, ei speră ca peste ani şi ani, Peninsula să intre într-un program de refacere pentru a-şi recupera farmecul de altă dată.
Agenţii imobiliari spun însă că de cele mai multe ori, pretenţiile proprietarilor din zonă sunt rupte de realitate.
„Apartamentele sunt puţine ca portofoliu, şi mai puţine care ies la vânzare, iar în general acestea ies cu preţuri foarte mari. Proprietarii nu înţeleg că chiar dacă este o zonă istorică, nu mai au o aşa mare căutare, blocurile sunt relativ vechi iar unele chiar foarte vechi, la fel şi clădirile”, ne dezvăluie Marius Coman, director la Allimobiliare Constanţa.
Iar acum, odată cu instalarea crizei economice, zona peninsulară a înregistrat o decădere a tranzacţiilor imobiliare. În plus, cei ce-şi propun să achiziţioneze o clădire în această zonă, trebuie să ţină cont de prevederile legale ce obligă proprietarii să respecte normele de arhitectură a clădirilor, multe dintre ele monumente istorice. Astfel, Marius Coman spune că „înainte de criză, toate imobilele din zona peninsulară aveau o foarte mare căutare. Însă, acum imobilele nu mai au o aşa mare căutare, trebuie mulţi bani învestiţi, sunt şi monumente istorice iar pentru acestea trebuie respectate anumite cerinţe specifice zonei.”
De asemenea, în cele mai multe cazuri, preţurile extrem de ridicate reprezintă o pro-blemă pentru cei ce încearcă să achiziţioneze sau să închirieze un spaţiu sau o locuinţă în centrul istoric. „Proprietarii sunt ancoraţi cu aceleaşi preţuri mari şi nu înţeleg că din moment ce nu-i prea deranjează cumpărătorii, ar trebui să mai scadă fiindcă totuşi, aşa cum este piaţa imobiliară, există un preţ corect, un preţ de piaţă făcut de un vânzător, iar aces-ta va putea să-şi găsească şi cumpărătorul şi/sau chiriaşul. Totul ţine de preţ, totul este de vânzare la un preţ corect iar preţul corect este preţul pieţei”, a mai adăugat expertul.
Cu toate acestea există şi excepţii, unde piaţa se mai poate mişca, mai ales în zonele cu vedere directă la mare. Potrivit agenţiilor imobiliare, sunt foarte mulţi proprietari care au investit în spaţii de birouri, punând pariu pe viitorul perspectivei acestei zone, însă, şi pe acest segment, preţurile sunt încă prea mari, iar tranzacţiile se numără pe degete.

Regina pieţii imobiliare
Preţurile imobilelor din Peninsulă sunt, în general, foarte ridicate faţă de celelalte zone din Constanţa. Experţii imobiliari susţin că oferta nu mai corespunde de mult realităţii din piaţă, însă fiecare poate ţine la preţ oricât vrea. „În restul Constanţei metrul pătrat nu depăşeşte o mie de euro sau foarte rar depăşeşte o mie de euro, cumpărătorii se aşteaptă la nouă sute de euro iar băncile iau în calcul şi mai puţin. În Piaţa Ovidiu metrul pătrat depăşeşte o mie de euro, deşi nu se justifică, blocurile şi clădirile fiind vechi”, susţine reprezentantul agenţiei Allimobiliare. Spre exemplu, la mica publicitate, se pot găsi anunţuri prin care se cer preţuri ce variază între 1.200 euro/mp şi 1.500 euro/mp. Un proprietar cere pentru un apartament cu trei camere, zona Cazino, confort 0, vedere la mare, 95.000 euro, 82 mp; un altul cere pentru un apartament cu două camere, zona Cazino, 52 mp, vedere la mare, 64.000 euro. 

Publicat de Andrei ALDEA, Cuget Liber Constanta, 23.03.2012